maanantai 9. tammikuuta 2012

Guacamole

Ystäväni Elinan uudenvuodenaaton ruokapöydässä oli itsetehtyä guacamolea. Siitä lähtien olen miettinyt, miksi olen itse tehnyt sitä viimeksi joskus kahdeksan vuotta sitten Espanjassa asuessani. Sillä se oli törkeän hyvää. Ja helppoa tehdä. Olen kuitenkin välillä ostanut guacamolea kaupasta, vaikka olenkin vähän kohotellut kulmiani niiden avocadopitoisuuksille, jotka pyörivät siellä korkeintaan kymmenessä prosentissa. Joissain sitä ei ole kuin aromin muodossa.

Vaikeinta guacamolessa on tietysti löytää täydellisen kypsä avokado. (Miten ärsyttävää se muuten onkaan, kun haluaisi käyttää avokadoa hetinyt johonkin, ja kauppa on täynnä kivikoviä yksilöitä.) Mutta kun se on hoidettu, loppu on helppoa kuin se kuuluisa heinänteko. (Taas yksi sanonta, joka ei taida enää suurimmalle osalle suomalaisista pitää paikkaansa.)


Kuva on uudenvuodenaatolta, mutta testasin suunnilleen samaa ohjetta tänään ja toimi se vieläkin. Pieni kulhollinen guacamolea syntyy siis esimerkiksi näin:

Guacamole

1 kypsä avokado
1/2 salottisipuli
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl ranskankermaa
suolaa
tuoretta chiliä tai chilirouhetta

Halkaise avokado, poista siemen ja kuori. Kuori sipuli. Soseuta avokado ja sipuli esimerkiksi sauvasekoittimella. (Avokadon soseuttaminen onnistuu kyllä ihan haarukallakin ja silloin sipuli kannattaa pilkkoa veitsellä ihan pieneksi silpuksi.) Lisää sitruunamehu ja ranskankerma. Lisää noin 1/4 tl tai maun mukaan suolaa. Lisää chiliä maun mukaan. (Ohjenuoraksi voisi sanoa, että lisää suolaa ja chiliä ensi hyppysellinen, anna maustua ja maista.) Tarjoile esimerkiksi nachojen kanssa tai dippikastikkeena.

Joissain ohjeissa guacamoleen lisätään myös esimerkiksi tomaattia, valkosipulia tai korianteria. Ehkäpä pitää siis seuraavaksi kokeilla jotain uutta versiota.

2 kommenttia:

  1. Mun guacamole-ohjeeseen (jonka sain Wisteria Lanen Gabyltä) tulee lisäks vielä korianteria ja jalopenoja. Mutta en tiedä suosittelenko sitä, sillä se voi johtaa allergiseen reaktioon ja ensiapukäyntiin. Nimim. kokemusta on :)

    VastaaPoista
  2. Eve, jotenkin tää vaan vahvistaa sitä käsitystä, mikä meille on sun kokkailuista syntynyt. Munkit on sun alaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...