tiistai 25. tammikuuta 2011

Valkosuklaa-karpalosemifreddo


Kun joskus monta vuotta sitten näin tämän ohjeen ensimmäistä kertaa Jamie Oliverin kirjassa Alaston kokki, ajattelin "plaah, jäädykettä". Jostain syystä kokeilin ohjetta kuitenkin, ja sen jälkeen tästä on tullut tehtyä aika monenlaisia variaatioita. Jamie vaan hallitsee jäädykkeen teonkin niin paljon paremmin kuin muut. (Mainitsinko jo varauksettomasta ihailustani kyseistä herraa kohtaan :)?) Ihastuin erityisesti semifreddon koostumukseen. Niin ilmavaa ja pehmeää. Vajavaisilla italian taidoillani suomentaisin semifreddon puoliksi jäätyneeksi, ja juuri sellaista se onkin. Vaikka sitä pitää pakastimessa tuntikausia, se ei jäädy kovaksi ja tiiviiksi, niin kuin jäädykkeet yleensä.

Valkosuklaa-karpalosemifreddo 
(12 annosta)

1 vaniljatanko (laiskuuksissani käytin vaniljasokeria)
3 dl sokeria
4 isoa kananmunaa (laitoin 5 pientä)
5 dl kuohukermaa
suolaa

karpaloita
valkosuklaata

tarjoiluun kinuskikastiketta

Vatkaa vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeri, sokeri ja munankeltuaiset vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi suolahippusen kanssa. Sekoita keltuaisvaahtoon haluamasi makuaineet eli tässä tapauksessa karpalot ja paloiteltu valkosuklaa. Mielestäni tässä voisi käyttää pakastekarpaloitakin, mutta minä keitin tätä varten karpaloita vähän aikaa hillosokerin kanssa, jotta ne eivät olisi ihan niin kirpsakoita. Ei kuitenkaan kannata kokonaan peittää kirpeyttä sokerilla. Yhdistä vaahdot varovasti ja kumoa tarjoilukulhoon tai esim. irtopohjavuokaan. Peitä kannella tai kelmulla ja pakasta ainakin muutama tunti. Tarjoile kinuskikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...