sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Mykistävä Gulfoss


En ole unohtanut Islanti-aiheisia postauksia, vaikka täällä jo vähän joulutohinoissa ollaankin. Geysireiltä lauantainen bussikierroksemme jatkui monitasoiselle Gulfoss-vesiputoukselle. Aurinko oli juuri alkanut laskea, joten tämä muutenkin aika mykistävä vesiputous kylpi vielä upeassa valossa.Yhdellä tasanteella pääsi seisomaan ihan hämmentävän lähelle vesiputousta. Reitti tuonne tasanteelle oli kyllä virallisesti suljettu liukkauden vuoksi, mutta uhmasimme kieltoa. Polku oli vähän liukas, mutta suomalaisten kaupunkien jalkakäytäviin tottuneina selvisimme alas ja vielä takaisin ylöskin... :) Sekin kyllä auttoi, kun meillä oli kunnon talvikengät eikä esimerkiksi ballerinat tai jotkut sileäpohjaiset saapikkaat, millä eteläeurooppalaiset ja amerikkalaiset turistit luistelivat.Gulfossin jälkeen piipahdimme vielä toisellakin vesiputouksella. Valitettavasti tämän joen islanninkielinen nimi ei tarttunut mieleeni, kun opaskin puhui siitä vain lohijokena. Tuohon vesiputouksen sivuun oli tehty lohille sellaiset nousuportaat, vaikka voimakkaimmat yksilöt kuulemma pystyvät hyppäämään tuosta suoraakin ylös.
Viimeinen kohde ennen Reykjavikiin paluuta oli kraaterijärvi, mutta siellä oli jo niin pimeää, etten pystynyt ikuistamaan muuta kuin kuun.


Thingvellir-kansallispuisto, geysirit sekä tässä postauksessa esitelty Gulfoss, lohijoen vesiputous ja kraaterijärvi ovat kaikki Reykjavikin lähistöllä, ja niitä kiertävää turistireittiä kutsutaan Golden Circleksi. Golden Circle on hyvä vaihtoehto, jos haluaa nähdä Islannin luontoa, mutta aikaa ei ole hirveästi. Ja pysähdyttiinhän matkalla niitä issikoitakin taputtelemaan.

Golden Circlen voi kiertää omalla autolla (reitti näytti olevan hyvin opastettu) tai sitten osallistumalla opastetulle bussikierrokselle. Golden Circle -retkiä järjestää Reykjavikistä useampikin firma. Bussit noutavat hotellilta ja tuovat sinne takaisin retken jälkeen. Retkien pituudet ja sisältö hieman vaihtelevat, samoin kuin hinta. Lyhimmillään bussikierros kestää puoli päivää, pisimmillään koko päivän. Me valitsimme lähes summanmutikassa Bustravel Icelandin, ja valinta osui kyllä ihan nappiin. Oppaana oli heppu, joka käsittääkseni myös nykyään omisti firman. Hän kertoi nähtävyyksistä todella kiinnostavasti. Joka nähtävyydellä oli hyvin aikaa kierrellä ja katsella, mutta homma pysyi kuitenkin kasassa ja aikataulussa. Siirtymätaipaleilla kuulimme tarinoita niin Islannin historiasta, saagoista ja tulivuorenpurkauksista kuin pankkikriisistäkin. Suosittelen.

6 kommenttia:

  1. Todellakin mykistävä. Upeita maisemia upeissa kuvissa. Tuo unelmieni maa viehättää yhä enemmän ja varsinkin talvinen Islanti, nyt kun kuviasi olen katsellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Maisemat olivat kyllä vielä kuvia upeampia, mutta ihanaa että olen edes vähän onnistunut välittämään sitä fiilistä, mikä minulle matkalla tuli :).

      Poista
  2. Kaunista. :) Upeita kuvia olet onnistunut napsimaan! :)
    Ps. Olen melko uusi blogissasi, mutta viihtynyt sitäkin paremmin.. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehut alkaa punastuttaa, mutta kiitos :). Ja lämpimästi tervetuloa tänne!

      Poista
  3. Taianomaista. Tuonne minäkin tahdon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli kyllä ihan täydellinen hetki päivässä vierailla vesiputouksella.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...