tiistai 6. joulukuuta 2011

Joulukarkkikausi alkoi: Peppermint chocolate fudge


Vapaa maanantai: Pyrähdys Vesan kaupassa. Tarmokasta yksinkertaisen tikkuälypelin pelailua. Peppermint chocolate fudgea.

Yksi parhaista jouluun liittyvistä asioista on itsetehdyt joulukarkit. Löysin fudgen ohjeen joskus Pinterestistä. Linkittäisin alkuperäisen ohjeenkin teille, mutta en enää pääse katsomaan sitä. Onneksi vielä eilen pääsin. Tämä on muuten ehkä ensimmäinen toffeeresepti, jolla olen saanut aikaiseksi onnistuneen lopputuloksen.

Olisi ollut kiva käyttää tähän polkakaramellirouhetta, mutta polkakaremelleja ei tähän hätään löytynyt, joten Marianne-rouhe sai tuurata. 

Peppermint chocolate fudge

1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)
1 rkl voita (ja astian voitelemiseen tarvittava määrä)
400 g suklaata
1/4 tl suolaa
1/4 tl piparminttuöljyä tai -tiivistettä 
1 tl vaniljasokeria 
1 ps Marianne-rouhetta (tai rouhittuja polkakaramelleja)

Vuoraa neliön tai suorakaiteen muotoinen (kooltaan noin 20 cm x 20 cm) vuoka leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi. Ripottele noin puolet Marianne-rouheesta vuoan pohjalle.

Fudgen tekemistä varten tarvitset kattilan ja sitä pienemmän lasisen kulhon tai toisen kattilan. Kaada isomman kattilan pohjalle noin 5 cm vettä ja laita se levylle kuumenemaan. Pienemmän kulhon tai kattilan pitäisi pysyä isomman kattilan päällä vesihöyryssä ilman, että se kuitenkaan koskettaisi pohjalla olevaa kiehuvaa vettä. Laita pienempään kattilaan kondensoitu maito ja voi. Säädä levyn lämpötilaa niin, että alemman kattilan vesi kiehuu hiljalleen. Anna lämmetä niin kauan, että voi sulaa kondensoidun maidon joukkoon.

Lisää kattilaan paloiteltu suklaa pienissä erissä ja anna sen sulaa hiljalleen. Lisää myös suola. Anna seoksen lämmetä hauteessa noin 5 minuuttia ja hämmennä sitä aina välillä. Tässä vaiheessa seoksen pitäisi olla jo aika sakeaa.

Lisää seoksen joukkoon piparminttuöljy ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Mikäli piparminttutiiviste ei ole kovin voimakasta, sitä voi laittaa enemmänkin. Kannattaa siis lisätä ensin vähän ja maistaa.

Kaada fudge-seos vuokaan Marianne-rouheen päälle. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput Marianne-rouheet. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin tömistelemään vuokaa muutaman minuutin ajan pöydän pintaan, jotta mahdolliset ilmakuplat nousisivat pintaan. Itse en huomannut tällä olevan suurtakaan vaikutusta, mutta kokeilkoon ken haluaa :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...