sunnuntai 7. elokuuta 2011

Hahtuvapalloista tuli pannunalunen


Jee, hahtuvapalloista riittävä enemmistö tuli pesukoneesta ulos palloina.

Minulla on ollut jo pitkään halu tehdä tällaisista huovutetuista palloista jotain. Alun perin haaveissa oli kylpyhuoneen matto, mutta totesin, että siihen palloja joutuu tekemään aivan valtavan määrän. Pannunalunen tuntui siis realistisemmalta tavoitteelta.

Koska märkähuovuttaminen käsin on työlästä, aloin tutkailla netistä vaihtoehtoisia tapoja saada aikaan huovutettuja palloja. Törmäsin Villaisen blogissa ns. laiskan palloihin (heh). Eli hahtuvasta keritään pieniä keriä, ja ne huovutetaan pesukoneessa. Huovutin hahtuvapallot kertaalleen kuudessakymmenessä asteessa, ja ne huopuivat aivan täydellisesti. Tapa oli siis niin yksinkertainen, että ehdin jo miettiä, miten en keksinyt tätä itse :).

Sommittelin valmiista palloista muutamia erilaisia muotoja. Pyöreään palloja oli muutama liian vähän. Neliö vaikutti paremmalta. Käytin ensin pelkästään huovutettuja hahtuvapalloja, mutta totesin, että pallojen kokoerot näkyivät vähän liikaa, kun ne ovat ihan toisissaan kiinni. Pengoin hieman tarvikekaappiani, ja sieltä löytyi pussi, jossa oli rikkoutuneita helmikoruja. Mustat helmet saivat uuden elämän pannunalusessa. (En tiedä, miten nuo helmet kestävät kuumaa, mutta koska ne ovat niin paljon huopapalloja pienempiä, ne eivät joudu suoraan kosketukseen kuuman pinnan kanssa. Toivotaan siis parasta.)

Itse olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen ja taidan tehdä tässä joskus vielä toisenkin. Tuo liukuvärjätty hahtuva on kyllä tähän tarkoitukseen ihan loistavaa, kun saa nätisti väritykseltään toisiinsa sointuvia palloja.Pannunalunen hahtuvapalloista ja helmistä


Materiaalit: Tallinnasta hankittu virolainen liukuvärjätty hahtuva, puuvillalanka, rikkinäisestä korusta puretut helmet
Koko: 18,5 cm x 18,5 cm


Pallojen tekeminen oli siis loppujen lopuksi helppoa, vaikka toki tuossa keriessäkin sai peukalon kipeäksi. Ehkä se mattokin siis näistä vielä joskus syntyy.

Niin ettei totuus unohtuisi. Noin yhdeksästäkymmenestä pallosta noin kuusikymmentä tuli ulos palloina. Loput olivat kokeneet muodonmuutoksen ja syntyivät uudelleen... Öööö, käyttökelvottomina villamöykkyinä. Tähän vaikutti luultavasti se, että laitoin koneeseen pallojen kanssa tyynyliinoja. Osa palloista on ehkä joutunut tyynyliinojen sisään, ja siellä tarttunut kiinni toisiinsa.

9 kommenttia:

 1. Jotain tämäntapaista olisi tarkoitus tehdä itsekin :) Katselin Stockkalla, että sieltä löytyi 10x10 palloa sisältävä pannunalunen ja melkein jokainen pallo oli erivärinen - aivan ihana kuten tämä sinun luomuksesikin, vaikkakin ihan eri tyylinen! Tietenkään se ei tunnu ostettuna samalta vaan itse on tehtävä tai ainakin yritettävä ;) Ajattelin kokeilla sukkahousuhuovutusta, mutten tiedä miten onnistuu kun en ole koskaan kokeillut. Pitäisi auttaa ainakin siihen ettei pallot tartu toisiinsa? Multa ei hahtuvaa löydy, mutta huovutusvillaa ja suht käsittelemätöntä paksua lankaa joka huovuttuu kyllä koneessa. Kumpaakohan kannattaisi kokeilla ensin? :) t.Menninkäinen

  VastaaPoista
 2. Sisustusblogeissa on vilahdellut myös tällaisista huopapalloista tehty upea värikäs pyöreä matto. Sellaisesta haaveilen, mutta kyllähän niitä palloja saisi sitten muutaman vääntää. Vai sukkahousuhuovutusta. Enpä ole sellaisesta kuullutkaan. Pitää varmaan ottaa selvää... Mä lähtisin noista vaihtoehdoista kokeilemaan varmaan ensin langalla, siitä on helppo keriä tuollaisia pikkupalloja, jotka sitten heittää koneeseen.

  VastaaPoista
 3. Hei, aivan ihana idea! :) Miten suuria nuo hahtuvavillakerät tulee olla? ja pitääkö koneessa olla jokin esim tyynyliina tmv etteivät tule ulos yhtenä myttynä? :D ja millä oot nuo yhdistänyt, onko sisällä joku puutikku vai mikä? kiitos jos vastailet, olisi suuri apu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Laitoin joukkoon tyynyliinan, mutta se ei ollut kovin hyvä idea, kun osa palloista meni sinne sisään ja takertui toisiinsa. Mutta jotain sinne koneeseen kannattaa laittaa, se edesauttaa huovuttumista. Esim. joku lakana tai pyyhe voisi olla hyvä. Mulla meni noihin yhdeksäänkymmeneen palloon yksi kerä, oiskohan siinä ollut noin 100 g. Mutta kannattaa varautua siihen, että osa palloista saattaa tulla koneesta ulos ei-niin-pallomaisina (katso viimeinen kuva), joten ehkä kannattaa tehdä muutamia ylimääräisiä. Yhdistin pallot ihan sellaisella jämäkällä puuvillalangalla, jota pujottelin ison neulan avulla pallojen läpi.

   Poista
  2. Okei, kiitos paljon! :) pyörittelin just tunnin palleroista hahtuvalanganjämistä ja esihuovutin vähän mäntysaippualla ja kuumalla vedellä, ja lykkäsin just koneeseen. laitoin yhden liinan sinne kaveriksi, ja koko lastin lykkäsin isoon pesupussiin kun huomasin että pallurat hyppäsi tohon luukulle eivätkä päässy sit takaisin muiden joukkoon huovuttuu (meillä edestätäytettävä kone) :)

   Poista
  3. Hienoa, toivottavasti onnistuu!

   Poista
 4. Huopapalloja saa myös kätevästi kun leikkaa salibandypalloon "luukun", josta villaa saa työnnettyä sisälle. Sitten luukku kiinni ja koneeseen 40 asteeseen muun pyykin mukaan.
  Meillä noita palloja kertyy lasten harrastuksen myötä eli ei ole tarvinnut uutena ostaa. Yhteen koneeseen olen laittanut kymmenenkin palloa kerralla ja ihanan tasaisia pyöreitä palloja tullut.

  Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, tuollaisesta en ole kuullutkaan, kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta... Pitäisiköhän sitten alkaa harrastaa tennistä :).

   Poista
 5. Ja jos pallojen ei tartte olla ihan "palloja" niin suklaamunien sisuskalut on oikein hyviä tähän hommaan kun pistelee vaikka naulalla muutaman reiän munaan..

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...