sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kolmastoista oli pannukakku

*Juonipaljastuksia Charlaine Harrisin kirjasta Dead Ever After*

Kaksitoista kirjaa juonta käännettiin ja väännettiin kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Kolmannessatoista kaikki lässäytetään kasaan. Ei tapahtunutkaan mitään suurta. Kun kaikki viholliset on nyt lopulta raivattu pois tieltä, telepaatti-Sookie, joka on osittain keiju, osittain ihminen, onkin tyytyväisin tarjoilijana pikkukaupungin kuppilassa. Ja hänen ainoa oikeansa on muodonmuuttaja, joka omistaa kyseisen kuppilan ja asuu sen takapihalla asuntovaunussa. (Heidän ensimmäistä ja ainoaa makuukamarikohtaustaan muuten kuvailtiin kirjassa sanoilla "olimme kuin kaksi hyljettä" - tämä kertonee kaiken oleellisen.)


Kirjat ovat upeita ja ärsyttäviä juuri siksi, että ne eivät aina mene niin kuin lukija haluaa, odottaa, toivoo, epäilee tai luulee. Harris on sanonut, että tämä on se loppu, mitä hän oli sarjalle suunnitellut alusta saakka. Olisiko hän kuitenkin voinut kuljettaa tarinaa siihen suuntaan, että lukija voisi hyväksyä tai edes ymmärtää tämän lopun? Olen koko kirjasarjan ajan pelännyt, että Sam on se, jonka kanssa Sookie päätyy yhteen. Vaikka pidin sitä silti epätodennäköisenä, sillä Sam on koko ajan vaikuttanut vähän tylsältä ja mitäänsanomattomalta. Hän on juuri se hyvä kaveri, joka on kyllä sankarittarelle tärkeä, mutta joka ei koskaan saa häntä itselleen, sillä heidän välillään ei vain kipinöi. Minun mielestäni. On varmaan heitäkin, jotka näkevät asian aivan toisin.

Kun Eric alkoi saada kirjoissa isompaa roolia, ajattelin, että sen onkin pakko olla hän. Upean viikinkivampyyrin rinnalla Sookie voi jollain tavalla täyttää hänelle syntymässä määrätyn kohtalon... Mutta ei ollutkaan mitään kohtaloa. Toivoin Ericille ja Sookielle parasta, vaikka useaan kertaan sanottiin, että heidän on mahdotonta olla loppuelämäänsä yhdessä, sillä Sookie ei halunnut vampyyriksi (ja vaikka hänet olisi muutettu, vampyyrit eivät yleensä ole pitkään yhdessä), vaan hän halusi lapsia ja mitä se Jumalakin sitten ajattelisi... Mutta kamoon Harris, olisit voinut keksiä jonkin keinon!

Varmuuden vuoksi kirjassa marssitetaan vuorollaan esiin kaikki entiset (melkein) poikaystävät, jotta saadaan kaikille tarinoille nätti päätös. Tyyliin: "Quinn on ihana mies, mutta nyt hän saa ihania tiikerinpentuja toisen ihmistiikerin kanssa." "Alcidella on niin ihana hymy, mutta se nyt vain ei ole minua varten." "Muistan että Bill osaa suudella kuin suutelemisen maailmanmestari, mutta se nyt vain ei herätä minussa enää mitään tunteita."

Juonesta sen verran, että se on sinänsä ihan tyypillistä Harrisia, vaikka tätä kirjaa vaivaakin kyllä ehkä pieni sekavuus. On entisen työkaverin murha, vankilaa, kidnappausta, maagisesti kukoistavaa puutarhaa, vanhoja vihollisia, jotka yrittävät saada Sookieta hengiltä, ja vanhoja ystäviä, jotka yrittävät auttaa häntä. Oma avioero vampyyritapaan hoidetaan siinä välissä, samoin kuin veljen häät.

Harrisin kirjoissahan tietty uskonnollisuus on ollut aina läsnä, mutta tässä kirjassa Sookien jeesustelua saa lukea ihan ärsyttävyyteen asti. Ja ei, minulla ei ole mitään kenenkään uskonnollisia vakaumuksia vastaan, mutta onko niitä pakko tunkea vampyyreistä, keijuista, telepaateista ja demoneista kertovaan fantasiakirjaan.

Lueskelin juuri netistä, että Harris on saanut uskomattoman määrän vihapostia tämän kirjan jälkeen. En  nyt menisi ehkä ihan niin pitkälle, sillä tottahan se on, että kirjailija saa päättää kirjansa ihan niin kuin mielii. Mutta kysyn silti: miksi, oi miksi teit tämän?

Lukioaikaisen äidinkielenopettajani mielestä tämä olisi varmaan maailman surkein kirja-arvostelu :). Onneksi en edes yritä kutsua itseäni kirjabloggaajaksi. Otsikkokin on oikeastaan ihan harhaanjohtava. Pannukakku on hyvää. Tämä ei ollut.

Tiedätte varmaan, missä tiimissä minä olen edelleen?

Jos joku teistä on kirjan jo lukenut, niin kommentoikaa. Saiko kirjasarja arvoisensa päätöksen? Myös Team Samiin tai Team Billiin tai mihin tahansa tiimiin kuuluvat saavat kertoa ajatuksiaan. Yritän olla tuomitsematta :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...