sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Apple Pie

Olen jo pitkään halunnut kokeilla amerikkalaistyyppisen omenapiiraan leipomista. Silläkin uhalla, että tällaisesta piirakasta tulee aina mieleen American Pie -leffat :). Ohje löytyi lähempää kuin osasin odottaakaan, nimittäin Hesarin Ruokatorstai-kirjasta.


Ohjeessa ehdotettiin omenoiksi Granny Smithejä. Laitoin jotain sattumanvaraisia puutarhaomenoita (12 kpl) ja hyvää niistäkin tuli. Tosin voisin kuvitella, että kirpeillä ompuilla tämä toimii kaikkein parhaiten. Sokerin määrää voi tietysti vähentää, jos käyttää kovin makeita omenia.

Ohjeessa neuvottiin jäähdyttämään piirakka kunnolla ennen tarjoilua. Me kävimme tähän kyllä kiinni heti, kun piirakka oli sen verran jäähtynyt, että sitä kesti lusikoida suuhun. Täyte vähän valui kuumana, mutta oli se sen arvoista :).

Apple Pie

Taikina:
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Täyte:
noin 1 kg omenoita,  6 - 7 kpl (Granny Smith)
1 3/4 dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Päälle:
kuohukermaa (tai maitoa)
sokeria

Tee ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Tee sitten täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kaaviloi palloista ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23-24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi.

Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.

Voitele pinta kermalla (tai maidolla) ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.

Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Kivoja juttuja sinulla täällä blogissa, klikkasin itseni heti lukijaksi :) Jenkkityylisen omenapiirakan teko on ollut itsellänikin koko syksyn suunnitelmissa, mutta vielä toistaiseksi tekemättä. Ehkäpä tässä joku päivä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia ja tervetuloa lukijaksi! Suosittelen testaamaan piirakkaa, siitä tuli niin hyvää :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...