lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen perinneruokakokeilu

Tässä postauksessa on ehkä blogihistoriani rumin kuva. Sillä olen tehnyt mämmiä. Luitte oikein. Mämmiä. Kaikkihan tiedämme miltä mämmi näyttää, joten sen kuvaaminen on yhtä tuskaa.

En edes oikeastaan pidä mämmistä. Pääsin viime viikonloppuna leipomaan ruisleipää isän tädin kanssa, ja hän antoi minulle myös mämmin reseptin. Pitihän sitä sitten kokeilla. Hyvin onnistui ja ihan mämmiltä se maistui.


Mämmin tekemiseen menee aikaa noin 14 tuntia, mutta vaikeaa se ei ole. Tuosta ajasta siis suurin osa kuluu siihen, kun ruisjauhot ja mämmimaltaat imeltyvät uunissa. Jos olet innokas mämminsyöjä, resepti kannattaa ainakin tuplata, sillä samalla vaivalla (ja uunin lämmittämiseen kuluvalla sähköllä) valmistuu vähän isompikin satsi.

Mämmi

1 l vettä
2 dl mämmimaltaita
4 dl ruisjauhoja
0,5 dl siirappia
1/4 tl suolaa
1/2 rkl pomeranssia

Valitse iso alumiinikattila ja kuumenna vesi siinä höyryäväksi (ei tarvitse kiehua). Vatkaa maltaat ja ruisjauhot veden joukkoon. Pane uuni kuumenemaan 50 asteeseen. Laita kattila kannella peitettynä uunin alatasolle 12 tunniksi. (Tee tämä vaikka edellisenä iltana ja jatka valmistusta seuraavana aamuna.)

Nosta kattila liedelle ja lisää mausteet. Keitä mämmiä liedellä kymmenen minuuttia.  Kaada mämmi laakeaan uunivuokaan tai vaikkapa savipataan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa kaksi tuntia.

Ota mämmi uunista ja ripottele pinnalle sokeria. Kun vuoka on jäähtynyt, peitä mämmi kelmulla ja laita jääkaappiin. Nauti maidon, kerman, sokerin tai vaikka vaniljakastikkeen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mämmi ei tosiaan ole mitenkään edustavan näköistä ruokaa ;D Ensimmäinen pääsiäinen vuosiin kun en syönyt yhtään mämmiä. Vielähän tuon asian ehtii korjaamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmi ei kyllä ollut edes itsetehtynä niin hyvää, että sitä söisi kahmalokaupalla. Onneksi ei tullut tuon isompaa annosta tehtyä :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...