tiistai 6. maaliskuuta 2012

Paahdettua hunajaista mysliä aamupalaksi


Ostin kirjan, joka kertoo aamiaisista. Aamiaiset ovat ihania. Arkiaamuina tulee tietysti mussutettua ruisleipää tai jogurttia eikä siinä hirveästi glamouria ole. Mutta viikonloppuna on ihana vaikka paistaa pannukakkuja, kesällä juoda mansikkapirtelöä terassilla tai lomalla käydä aamupalalla kahvilassa. Ja on hotelliaamiaisen yltäkylläisyydessäkin tietysti sitä jotain.

Aamiainen - Nautiskelijan ateria tarjoaa katsauksen aamiaisen historiaan, reseptejä, aamiaismenuehdotuksia ja vinkkejä kivoista aamiaispaikoista eri kaupungeissa. Kirja on helppoa luettavaa, ja jotenkin tähän vuodenaikaan tuo kirjan keväinen ulkonäkö uppoaa ainakin minuun :).

Ensimmäinen resepti kirjasta on jo päässyt testaukseen. Jo pitkään on ollut mielessä myslinteko, joten ei ollut vaikea valita. Täytyy kyllä sanoa, että itsetehty mysli on aika kaukana kaupassa myytävissä jauhoisista tai ällösokerisista tuotoksista. Mies on käynyt koko illan napsimassa mysliä suoraan kulhosta, joten en ole mielipiteeni kanssa yksin. Ensi kerralla paahdan mysliä aavistuksen vähemmän aikaa, sillä nyt sokeri paahtui vähän liian tummaksi. Laitoin vähän enemmän hunajaa kun ohjeessa sanottiin... No hunaja nyt vaan on hyvää ja alkuperäinen määrä kuulosti tosi vähäiseltä, ei muuta sanottavaa puolustukseksi :).



Paahdettu hunajainen mysli

5 dl suuria kaurahiutaleita
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
2 rkl fariinisokeria (alkuperäisessä ohjeessa oli 1 - 2 rkl)
3 rkl hunajaa (alkuperäisessä ohjeessa oli 1 - 2 rkl)
kourallinen rusinoita (alkuperäisessä ohjeessa oli sultanrusinoita)
kourallinen saksanpähkinöitä
reilu kourallinen kuivattuja hedelmiä (alkuperäisessä ohjeesa oli 4 kpl kuivattuja viikunoita ja 4 kpl kuivattuja aprikooseja)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita puolet fariinisokerista kaurahiutaleisiin ja levitä seos reunalliselle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele kaurahiutaleiden päälle siemenet. Murusta päälle loppu fariinisokeri ja valuta päälle hunaja ohuena nauhana (hunajaa kannattaa notkistaa pikaisesti esimerkiksi mikrossa, mutta varo, sillä hunaja kuumenee todella nopeasti).

Paahda seosta ensin noin 8 minuuttia, ja ala sitten käännellä seosta lastalla parin minuutin välein, jotta mysli paahtuu tasaisesti. Jatka paahtamista käännellen reilut kymmenen minuuttia. Yhteensä mysli on uunissa siis noin parikymmentä minuuttia. (Mysli palaa varsinkin loppuvaiheessa helposti, joten ole tarkkana.)

Ota seos uunista ja jätä jäähtymään. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi ja pilko kuivatut hedelmät, elleivät ne ole jo valmiiksi paloina. Sekoita paahdetun seoksen joukkoon pähkinät ja hedelmät. Säilytä valmista mysliä tiiviissä lasipurkissa. Nauti esimerkiksi jogurtin tai maidon ja tuoreiden hedelmien kera.

3 kommenttia:

  1. Omatekoinen mysli on kyllä tosi hyvää. Väitän kyllä, että se nimenomaan EI säily, ei tiiviissä, eikä muunkaanlaisesssa laspurkissa! ;)

    VastaaPoista
  2. Joo siltä mustakin alkaa vaikuttaa, enkä ole ehtinyt sitä vielä kertaakaan edes varsinaiseksi aamupalaksi syödä. No onneksi aina voi tehdä uutta, jos tuosta säilyvyydestä tulee ongelma :).

    VastaaPoista
  3. No nyt kyllä tyrkkäsit semmosen reseptin, että taidan kokeilla! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...