maanantai 6. helmikuuta 2012

Täydellisen lakritsifudgen metsästys

Olen saanut päähäni tehdä lakritsifudgea. Reseptejä ei tarttunut haaviin monta, mutta Hovkonditorn-blogista löysin yhden lupaavan. Epäilin hieman, sillä en muista, että olisin oikeastaan koskaan saanut sellaista kinuskia tai toffeeta, jossa keitetään kermaa ja sokeria sakeaksi, kylmässä jähmettyväksi seokseksi, onnistumaan. Kondensoidusta maidosta valmistetut fudget ovat enemmän ystäviäni.

Mutta blogin kuvissa lakritsifudget näyttivät niin herkullisilta ja tottakai ajattelin, että miksi ne eivät muka onnistuisi. Eli siis ainekset kaupasta ja keittämään.


Kuvassa fudget näyttävät kauniilta kulhossa. Vain koska olin jäähdyttänyt levyä pakastimessa ennen paloittelua. Kun olin laittanut kameran pois ja kiikuttanut kulhon viereisessä huoneessa olevaan ruokapöytään, palat olivat jo sulaneet kiinni toisiinsa. Leikkelehaarukalla oli sitten näppärä kaapia epämääräisen muotoinen venyvä fudgemöykky suuhunsa... :)

Tallennan reseptin kuitenkin tänne, kokeilkoon ken uskaltaa. Idea turkinpippureista on hyvä eikä fudgen maussa sinänsä ollut muuta vikaa, kuin että turkinpippureita olisi voinut olla enemmänkin (ehkä noin 1½ pussia). Enkä tiedä, menikö tässä minulla muu kuin se keittoaika pieleen eli olisiko fudgesta tullut kiinteämpää jos olisin sitkeästi jatkanut keittämistä. Mene ja tiedä. Lueskelin kyllä vähän netin syövereistä, että jos haluaa toffeen tai fudgen oikeasti sakenevan, niin seos pitää kuumentaa todella kuumaksi. Jossain mainittiin 116 astetta. Ehkä ongelma ei ollutkaan ajassa vaan siinä, että keitin seosta liian miedolla lämmöllä. Taidan siis kokeilla vielä joskus uudestaan. Jos jollain on jotain hyviä vinkkejä keittämiseen tai joku hyvä lakritsitoffeen tai -fudgen resepti, otan sen mieluusti vastaan.

Lakritsifudge

3 dl kermaa
3 dl sokeria
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
ripaus suolaa
2 rkl voita
1 ps turkinpippureita (olisi voinut olla enemmänkin, vaikkapa noin 1½ ps)

Sekoita kerma, sokeri, kaakao, turkinpippurit ja suola paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita välillä ja keitä noin 20 minuuttia (minä keitin yli puoli tuntia ja silti fudge ei jähmettynyt kunnolla). Tiputa seosta muutama tippa kylmään veteen, jos se jähmettyy niin fudge on valmisa. Sekoita fudgeseoksen joukkoon voi ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä.

5 kommenttia:

  1. Kaakaojauhe tuossa vähän ihmetyttää, mutta muuten hurahtaa vesi kielelle! Turkinpippuri ja rude, ei voi olla pahaa! Eikä lähtenyt hammaspaikat mukana?

    VastaaPoista
  2. Eipä se kaakaojauhe lopputuloksessa kyllä juuri maistunutkaan, eli en tiedä mikä virka sillä oli tässä ohjeessa. En uskaltanut jättää poiskaan, kun olen muutenkin niin onneton toffeentekijä :).

    VastaaPoista
  3. Ja joo, ehkä oli hyvä että tästä ei mitään hirmu sitkeää tullut, niin säästyi paikat :D. Hammaslääkärillä on kyllä varmaan mua jo ikävä, kun ole kahteen viikkoon käynyt.

    VastaaPoista
  4. Yritin itse tehdä lakritsafudgea vähän erilaisella reseptillä (kermaa, sokeria, glukoosisiirappia, siirappia ja lakritsakastiketta). Ohjeessa tosiaan neuvottiin lämmittämään 118 asteeseen. Mistä sellaisen mittarin saa? Aikamme sitä keiteltiin, mutta en tiedä varmuudella saavuttiko keitos ohjeen mukaisen lämpötilan. Ei massa ainakaan ole jähmettynyt, vuorokauden on levännyt ensin huoneenlämmössä (ohjeen mukaan) ja sitten jääkaapissa. Mikähän meni pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Tämän lakritsifudgen jälkeen olen jatkanut kokeilua mm. lime-valkosuklaafudgella (http://kaikkimitaosaan.blogspot.fi/2012/12/sitruuna-valkosuklaafudge.html) ja sitä tehdessä lämmitin seoksen 122 asteeseen. Luulen siis, että aiemmissa toffeekokeiluissani pieleen on mennyt se, että en ole jaksanut keittää tarpeeksi kauan. Noissa lime-valkosuklaafudgeissakin olisin luovuttanut monta kertaa, ellei olisi ollut jotain tarvoitetta, mitä kohti pyrkiä :).

      Aikaa meni reilusti kauemmin kuin ohjeessa sanottiin, joten siinä mielessä mittari on hyvä apu. Itse mittailin lämpötilaa ihan sellaisella eletronisella paistomittarilla (lienee tarkoitettu enemmän lihan sisälämpötilan mittaamiseen, mutta toimii myös leivonnassa, kun sillä voi mitata kätevästi nesteen lämpötilan). Mittareita löytyy ainakin isompien ruokakauppojen (Prisma, Citymarket) ruoanlaittovälineiden osastolta.

      Olikohan tästä mitään apua? Mukavaa joulunaikaa joka tapauksessa :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...