maanantai 15. elokuuta 2011

Iloisten rosvojen paistia

"Lihaako myös - no, makkaraa
Ja jonkin kyljyksistä,
Ja leijonalle silavaa,
Se on niin terveellistä,
Ja selkää nautain muhkeain
Ja kinkkua, hm, joskus vain."


Aina kun puhutaan rosvonpaistista, minulle tulee välittömästi mieleen tämä kohta Kolme iloista rosvoa -kappaleesta.

Sen valmistamiseen kuluu tuhoton määrä polttopuita ja aikaa, mutta lopputulos on yleensä vaivan arvoinen. Mökillä rosvonpaistia tehdään yleensä useita kertoja kesässä. Minä en ole tässä mikään mestari. (Yleensä viihdyn paremmin laiturilla kirja kädessä... Tai sisällä kirja kädessä... Tai leikkimässä kissanpennun kanssa kuin vahtimassa nuotiota ja juomassa kaljaa.) Mutta tällä kertaa seurasin koko prosessin niin tarkasti, että olen varmaan ihan pätevä jakamaan neuvoja :).

Meidän rosvonpaistikuopassamme valmistui tällä kertaa kahteen osaan laitettu kinkku ja kanankoipia. Kanankoivet lisättiin kuoppaan muutama tunti kinkun jälkeen. Yleisesti ottaen mitään kovin vähärasvaista lihaa kuoppaan ei kannata laittaa paistumaan, ainakaan yksinään.

1. Kaiva kuoppa ja vuoraa sen reunat ja pohja kivillä. Meillä kuoppa on noin puoli metriä syvä.
2. Sytytä kuopan pohjalle nuotio ja polta sitä noin 4 - 5 tuntia.


3. Kääri lihanpalat märkään leivinpaperiin ja sen jälkeen märkiin aikakauslehtiin. Lihan kanssa samaan nyyttiin voi halutessaan laittaa esimerkiksi sipuleita. Kääri lihanpalojen ympärille vielä lopuksi esimerkiksi kanaverkkoa, jotta saat paketin pysymään tiiviisti kasassa. Kanaverkkoon kannattaa kiinnittää jonkinlainen rautalanka, jonka avulla lihapaketti on helppo nostaa hiilien seasta ylös.


4. Kun nuotio on sammunut, nostele suurin osa kuumista hiilistä pois kuopasta. Meillä kuopan pohjalle laitettiin jo ennen nuotion sytyttämistä tuollainen tynnyrin pohjasta tehty astia, jossa on kiinni neljä rautalankaa. Sen avulla hiilet on helppo nostaa kuopasta pois.


5. Laita lihapaketit kuopan pohjalle ja lisää muutama lapiollinen hiekkaa lihojen päälle.


6. Kaada sivuun nostetut tai lapioidut kuumat hiilet takaisin kuoppaan ja sytytä nuotio uudelleen. Pidä yllä nuotiota lihojen kypsymisen vaatiman ajan. Meillä tähän meni noin 4 - 5 tuntia.


7. Kun nuotio on sammunut, nosta lihapaketti pois kuopasta. Avaa paketti ja syö.

2 kommenttia:

  1. Voihan kesä ja rosvopaisti <3

    Meillä rosvopaisti kuuluu mökkijuhannukseen. On ollut possua, lammasta, hirveä ja nautaa, muistaakseni, onneksi kukaan ei tiedä tulla perääni korjaamaan ;). Valkosipulinen rosvopaisti oli taivaallista, mutta eräs suvusta on allerginen niin se jäi kertaherkuksi. Seassa on ollut sipulia, porkkanaa, perunaa ja lanttua. NAM!

    Niin ja minäkin keskityn vain tuohon syömispuoleen, suvun miehillä on valmisteluvastuu.

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on sellainen aika miehinen ruoanlaittotapa. Meillä tämän valmistamisessa on edetty vähän yrityksen ja erehdyksen kautta. Useimmiten tehdään kinkkua, mutta on sinne kuoppaan aina satunnaisesti muutakin heitelty.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...