keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Þingvellir

Tiesittekö, että Islanti repeytyy kahtia muutaman senttimetrin vuosivauhdilla? Saari sijaitsee kahden toisistaan poispäin liikkuvan mannerlaatan päällä. Mannerlaattojen repeämiskohdassa on kansallispuisto ja Unescon maailmanperintökohde Þingvellir (Thingvellir National Park). Kyseisessä paikassa muuten myös saaren asuttaneet viikingit pitivät omaa parlamenttiaan, vuodesta 930 alkaen. Ja jos mennään vielä kauemmas historiassa, niin tästä repeämästä pulppusi se laava, josta Islanti syntyi.


Þingvallavatn-järven rannalla sijaitsee siis melkoisen merkityksellinen paikka.


Tässä repeämän reunaa...... Ja tässä niin sanottu repeämislaakso, jossa virtaa joki. Aina kun mannerlaatat etääntyvät toisistaan, tämä alue painuu alaspäin.
Vaikka mannerlaattojen rajakohta kulkee koko Islannin halki, niin sauma itsessään ei ole yksi selkeä repeämä, vaan enemmänkin ryhmä railoja. Täällä ne vain ovat erittäin hyvin näkyvissä.Näitä kuvia katsellessa vasta tajuaa, miten vähän valoa täällä pohjoisessa on talvella. Nämä kuvat on otettu keskellä päivää ja tuo lauantaipäivä oli vielä ihan aurinkoinen, mutta silti kaikki värisävyt tuntuvat jotenkin vain sulautuvan yhteen. Tietysti ehkä kameranikin on tässä suhteessa vähän rajallinen - omista taidoistani puhumattakaan.

2 kommenttia:

  1. Edelleen kivoja kuvia, mutta nää kaks viimestä on tosi mageen näkösiä :) Olis tuolla kyllä kiva käydä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...