sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Lauantaileipomuksia: omenabrowniet


Lauantain ratoksi surffailin hieman TasteSpottingissa etsiskelemässä omenareseptejä. Voi luoja, mitä leipomuksia ja millaisia valokuvia blogeista löytyykään.

Olisi tehnyt mieli kokeilla siltä istumalta useampaakin ohjetta, mutta tällä kertaa testaukseen valikoitui Roxana's Home Baking -blogista löytynyt omenabrownie-ohje. Lopputulos muistutti lähes mutakakkua, johon mantelit toivat hieman pureskeltavaa ja omena pehmeää hedelmäisyyttä. Browniehin ei tullut ollenkaan jauhoja, joten tällä ohjeella syntyy helposti gluteeniton tarjottava.

En ruvennut muuttamaan ohjeen mittoja desilitroiksi, kun keittiövaa'alla oli niin helppo punnita oikeat määrät. Omenoiden määrää oli vähän vaikea arvioida. Alkuperäisessä ohjeessa oli 1-2 keskikokoista omenaa. Minä laitoin viisi aika pientä kotimaista omenaa, ja tulin siihen tulokseen, että omenaa olisi voinut ehkä olla pinnalla enemmänkin. Riippuu varmaan myös siitä, miten voimakkaan makuisia omenoita käytät. Omani eivät olleet kovin kirpeitä, joten niitä olisi ehkä voinut olla enemmänkin, jotta maku olisi päässyt vielä paremmin oikeuksiinsa.

Omenabrowniet

160 g suklaata
28 g voita
70 g sokeria
hyppysellinen suolaa
56 g manteleita tai hasselpähkinöitä
4 kananmunaa
5 (melko pientä) kotimaista omenaa

Kuutioi omenat. Sulata suklaa ja voi kattilassa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita ja anna seoksen jäähtyä hieman, jos se on kuumaa. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Rouhi mantelit tai pähkinät ja lisää ne taikinaan. Jos haluat, voit myös käyttä valmista mantelijauhoa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.

Vuoraa neliskulmainen vuoka (kooltaan noin 18 x 28 cm) leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Ripottele päälle omenakuutiot. Painele osa niistä kevyessti taikinan sekaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Levyn ei tarvitse paistua läpeensä kypsäksi, vaan se saa jäädä keskeltä hieman tahmaiseksi.

PS. Laitoin eilen pakastimeen tekeytymään myös omenajäätelöä. Siitä lisää, kunhan olen koemaistanut lopputuloksen :).

8 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä. Muutama omena jäi vielä kuorimatta, kun viimeiset hain omaneahilloaineksiksi omista puista. Tätähän sitä voisikin testailla, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot sitten aika tehokkaasti käyttänyt omenasadon.

      Poista
  2. Lisää hyväksi havaittuja ompporeseptejä! Niille olisi TODELLA tilausta... ;D
    -Ellu

    VastaaPoista
  3. Nam, näyttää herkulta! Mulla on vaikeuksia päättää mitä ihanaa leipoisin jäljellä olevista omenoista.. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on ollut kiva testailla kaikkea vähän uutta omenoista. Vaikka kai sitä pitäis joku perinteinen omenapiirakkakin tehdä, on sekin niin hyvää :-).

      Poista
  4. Noiden on pakko olla hyviä! Kiva idea tuunata browniet omenalla - täytyykin pitää tämä resepti mielessä. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...