torstai 20. lokakuuta 2011

Kesä meni, kesäkurpitsat jäivät

Pelastin viimeiset kesäkurpitsat jääkaappiin ennen yöpakkasia, ja ne ovat säilyneet siellä hyvin. Viikonlopun sienestysreissun kanttarelleja oli vielä, joten ne päätyivät kesäkurpitsoiden kanssa risottokattilaan. Samaan aikaan uunissa kypsyi uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä bongattu tuorejuustolla hunnutettu kesäkurpitsakakku. Kahden ruokalajin kesäkurpitsamenu oli siis koossa.


Risoton teen aina Jamie Oliverin Alaston kokki -kirjasta löytyvää ohjetta mukaillen. Tämänkertainen versioni oli tällainen:

Kanttarelli-kesäkurpitsarisotto

noin 7 dl kasvislientä
1 rkl oliiviöljyä
1 iso salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
n. 1 l kanttarelleja
n. 350 g kesäkurpitsaa
250 g risottoriisiä
3/4 dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
50 g voita
50 raastettua parmesaania

Puhdista ja pilko sienet, kuutioi kesäkurpitsat. Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Kuullota toisessa kattilassa oliiviöljyssä salottisipuli ja valkosipulinkynnet sekä kanttarellit. Lisää joukkoon kuutioidut kesäkurpitsat. Lisää kattilaan riisi ja nosta lämpöä. Tässä vaiheessa kattilaa ei kannata jättää hetkeksikään yksin. Kääntele riisiä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi ei saa paistua eikä saada väriä. Kahden tai kolmen minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää joukkoon valkoviini ja sekoita koko ajan.

Kun valkoviini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä toisesta kattilasta. Lisää myös pieni ripaus suolaa. Laske lämpöä niin, että liemi vain poreilee melko voimakkaasti. Lisää nestettä ja ripaus suolaa kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna aina edellisen kauhallisen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Noin 15 minuutin kuluttua kannattaa maistaa riisiä. Kypsä riisi on pehmeää mutta kuitenkin pureskeltaessa napakkaa. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.

Nosta risottokattila liedeltä ja sekoita varovasti joukkoon voi sekä parmesaaniraaste. Nauti mahdollisimman pian.



Kesäkurpitsakakun kuorruttamisvaiheessa huomasin, että meillä olikin kaapissa vain SULATEjuustoa, joten tuo nimi on siis nyt vähän harhaanjohtava. Molemmat kuitenkin varmasti käyvät.

Tuorejuustolla hunnutettu kesäkurpitsakakku

4 dl (n. 300 g) raastettua kesäkurpitsaa
200 g voita
4 kananmunaa
2 1/2 dl fariinisokeria
1 dl rusinoita
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä
3 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa

Kuorrutus:

400 g tuorejuustoa (laitoin sulatejuustoa)
100 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
(1 sitruunan raastettu kuori ja tilkka mehua)

Koristeeksi
Esim. pähkinärouhetta tai syötäviä kukkia

Raasta kesäkurpitsat. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon voisula, kesäkurpitsaraaste, rusinat ja pähkinät ja sekoita varovasti. Sekoita leivinjauhe, sooda ja mausteet vehnäjauhoihin. Kääntelä jauhot taikinaan. 

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija noin 23 cm). Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 150 asteessa noin tunti tai kunnes kakku on kypsä.

Leikkaa kakku jäähtyneenä kahteen osaan. Tee kuorrutus: Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää vanilja- ja tomusokeri. Mausta halutessasi sitruunamehulla ja sitruunan raastetulla kuorella. Levitä kuorrutetta kerrosten väliin ja kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla.

Tällä ohjeella kuorrutetta tulee aika paljon ja kakusta tulee aika makea, kun kuorrutetta laitetaan väliinkin. Joten jos et halua kakusta niin makeaa, tee kuorrutetta vain puolikas annos ja laita sitä vain kakun päälle.

3 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...