tiistai 28. kesäkuuta 2011

Tossua toisen eteen Jurmalassa


Lauantaina hyppäsimme paikallisjunaan, joka vei meidät Jurmalaan. Latviassa joukkoliikenteen käyttäminen on kyllä mukavan edullista: ratikka- ja bussiliput maksoivat 0,70 latia eli noin euron. Edestakainen junalippu Jurmalaan maksoi 1,85 latia eli noin kaksi ja puoli euroa.


Matka Jurmalaan kesti junalla noin puoli tuntia. Jäimme pois Lielupen asemalla ja lähdimme suunnistamaan kohti Jurmalan ulkoilmamuseota ja hiekkadyyneillä kiertelevää luontopolkua. Opaskirjan hieman vajavaisen kartan vuoksi päädyimme melkoiselle kiertotielle, mutta perille löydettiin.Huvila-alueen läpi taivaltaminen oli kyllä aika vaikuttavaa. Toinen toistaan hienompia kunnostettuja ja kunnostamattomia puutaloja sekä valtavia kivilinnoja, joiden sisäänkäyntiä vahti portinvartija pienessä kopissaan.


Ulkoilmamuseossa pääsimme tutustumaan vanhan kalastajakylän elämään.Museoalueelta taivalsimme hiekkadyyniluonnonpuiston läpi meren rantaan.Itämeren vesi oli kylmää. Rannalla kävelyn jälkeen pistäydyimme ilmeisesti alueen varakkaampien huvila-asukkaiden suosimassa rantaravintolassa lounaalla. Seurueen miehet eivät ehtineet paljon ruoasta nauttia, kun laskeskelivat parkkipaikan Porscheja ja Mercedeksiä. Lounaan jälkeen alkoi taivallus takaisin kohti Lielupen asemaa. Melkein harmittaa, kun ei ollut askelmittaria, sillä varmasti reippaasti yli kymmenen kilometriä tuli käveltyä.


Matkalla kävelimme tyhjäksi jääneen ja raunioituneen Science Housen ohi. Pikaisella googlettelulla selvisi, että vielä 1999 täällä oli pidetty jotain Natoon liittyvää konferenssia. Googlettamalla löytyi myös mielenkiintoisia kuvia talon sisältä.

Lielupesta oli enää lyhyt junamatka Majoriin, joka on ikään kuin Jurmalan keskusta. Majorissa istuimme ravintolassa jos toisessakin. Iltaa kohti ilma viileni ja villapaitaostosten jälkeen suuntasimme taas meren rantaan.

Rannan ehkä vaikuttavin rakennus oli tämä entinen E. Ratseneen uimalaitos, joka neuvostoaikoina toimi kylpylänä ja on nyt tyhjillään.

Majorissa taivaalle kerääntyi jo niin paljon pilviä, että horisonttia oli välillä vaikea erottaa. Kaunista oli silti.

Lielupe-joki virtasi aivan Majorin aseman vieressä.


Itse asemarakennus ei ollut kovin kaunis. (Tarkkanäköisimmät voivat erottaa kuvasta erään uudessa latvialaismiehen villapaidassaan.)

2 kommenttia:

  1. Onpa kivoja kuvia! Niitä katselemalla tuntuu ihan sille kuin olisi ollut mukana. :) Aika hauska juttu muuten, että tuo uuslatvialainen mies oli ainoa, joka onnistui shoppailemaan reissun aikana. En olisi uskonut! :)
    -Ellu

    VastaaPoista
  2. Kiitos kuvamatkasta! Nuo samat puutalot tekivät muhun lähtemättömän vaikutuksen männävuosina, kun Jurmalassa seikkailin.

    - Johanna (Ruhanen)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...