sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Ravintolapäivän hampurilaiset

Olen tähän mennessä missannut jokaikisen ravintolapäivän. Niin kuin tänäänkin. Ei vain huvittanut lähteä kotoa mihinkään. Mutta onneksi jonkinlaista ravintolapäivää voi viettää kotoa poistumattakin, ainakin jos passittaa ensin miehen kauppaan ja kokkaa sitten itse.

Tänään me leikittiin amerikkalaista kuppilaa: ruokalistalla oli hampurilaisia ja ranskalaisia. Tein ensimmäistä kertaa hampurilaissämpylät itse. Olihan siinä vähän vaivaa, mutta kyllä kannatti, sillä nämä pesivät valmissämpylät ainakin sata-nolla.


Etsiskelin hampurilaissämpylöiden ohjetta ensin amerikkalaisista blogeista, mutta lopulta semmoinen löytyi ihan valmiiksi käännettynä ja muunnettuna Sisaret keittiössä -blogista. Kiitos! Sämpylöitä tehdessä iski kyllä pieni lukihäiriö, eli huomaamattani oikaisin ohjeessa melkoisesti. Jos haluatte tehdä nämä täysin oikeaoppisesti, vilkaiskaa alkuperäistä ohjetta linkin takaa. Alla minun versioni, ja hyvin sämpylät tuntuivat onnistuvan näinkin.


Hampurilaissämpylät (4 kpl)

1 dl vettä
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
1 1/2 rkl pehmeää voita

Voiteluun:
vettä

Päälle:
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi ja maito noin 42-asteiseksi. Kaada seos yleiskoneen kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sokeri. Sekoita ja anna seistä noin viisi minuuttia. Lisää suola ja kananmuna, sekoita. Lisää jauhot ja pehmitetty voi. Sekoita taikinaksi. Anna yleiskoneen vaivata taikinaa noin viisi minuuttia eli kunnes se on tasaista ja kimmoisaa. Mikäli sinulla ei ole yleiskonetta, siirrä taikina tässä vaiheessa kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä käsin.

Kohota taikinaa leivinliinalla peitetyssä kulhossa vähintään tunti (tai jopa kaksi). Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja paina sämpylät kädellä lyttyyn. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä vähintän tunti (tai jopa kaksi).

Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Hampurilaispihvit

400 g naudan jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl tulista chilikastiketta

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon sipulit ja mausteet. Vaivaa hyvin. Anna taikinan vetäytyä hetki ja muotoile siitä sitten neljä pihviä. Paista 200 asteessa noin 10 - 15 minuuttia. Jos teet juustohampurilaisia, lisää jokaisen pihvin päälle siivu cheddar-juustoa, kun otat pihvit uunista. 

Täytä hampurilaiset haluamallasi tavalla. Meillä laitettiin juuston lisäksi rapeaksi paahdettua pekonia, pannulla kuullotettua sipulia, salaattia, tomaattia, ketsuppia, sinappia ja barbeque-kastiketta. Ja maistui paremmalta, kuin moni ravintolassa syöty hampurilainen. Vaikka itse sanonkin :). Eli ihan hyvä "ravintolapäivä". 

2 kommenttia:

  1. Täällähän on vaikka mitä ihania ohjeita! Hampurilaisia tulee tehtyä silloin tällöin, mutta koskaan en ole tehnyt itse sämpylöitä. Vaikuttaa suht helpolta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. Ei se vaikeaa ollutkaan, vähän aikaavievää vain, eli ihan miksikään pikaruoaksi näistä ei ole :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...