sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Upea Anna LiisaKävin eilen katsomassa päivänäytöksessä Tampereen Työväen Teatterin 110-vuotisjuhlateoksen Anna Liisa. Se oli aivan mahtava. En muista milloin viimeksi olisin seurannut jotain niin keskittyneesti.

Anna Liisa on Minna Canthin viimeiseksi jäänyt näytelmä (vuodelta 1895) ja yksi Suomen esitetyimpiä teoksia. Tarina ei ollut kuitenkaan minulle ennestään tuttu: Anna Liisa on menossa naimisiin Johanneksen kanssa. Anna Liisalla on kuitenkin salaisuus, joka painaa hänen mieltään. Muutama päivä ennen kuulutuksia saapuu talon entinen renki ja Anna Liisan entinen rakastettu Mikko vaatimaan tyttöä omakseen. Anna Liisa ei suostu, jolloin Mikko ja hänen äitinsä uhkaavat paljastaa salaisuuden kaikille. Syyllisyyden painaman Anna Liisan täytyy tehdä valinta.

Musikaalissa ovat mukana Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo sekä tanssiteatteri Tsuumi. Usein minua vaivaa musikaaleissa se, että laulut tuntuvat niin irrallisilta. Tässä suuressa roolissa ollut musiikki ja tanssi oli onnistuttu nivomaan kiinteäksi osaksi tarinaa.

Tarina sijoittuu menneeseen, mutta lavastus ei sitä mitenkään alleviivaa. Näyttämölle on luotu metsä eikä lavasteita juuri vaihdeltu, mutta valoilla ynnä muilla tuettiin näyttämön tapahtumia mahtavasti. Näyttelijävalinnatkin tuntuivat onnistuneen aivan nappiin. Anna Liisa oli raastava, Johannes herkkä ja Mikko sopivan pöyhkeä ja varma voitostaan.

Anna Liisan tarina on aika rankka ja surullinenkin. Vaikka näytelmä on kirjoitettu yli sata vuotta sitten, TTT:n tulkinta onnistuu puhuttelemaan nykypäivänkin katsojaa. Näytelmä vangitsi ainakin minut ja onnistui herättämään tunteita. Vaikea edes yrittää pukea kaikkia ajatuksia sanoiksi. Tykkäsin ja suosittelen!

Tässä vielä muutama Hehkumon kappale näytelmästä:

Kuusenpihkaa Kuusenpihkaa.mp3 esittäjältä Pauli Hanhiniemi & Hehkumo
Kaikki ilo Kaikki ilo.mp3 esittäjältä Pauli Hanhiniemi & Hehkumo

4 kommenttia:

  1. Mä oon kans menossa kattomaan. Koukutuin tarinaan niin pahasti joskus yläasteella, kun katottiin lyhytelokuva(?), jossa Anna-Leena Härkönen oli Anna-Liisa, että luin kaikki Minna Canthin kirjat sen jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Oih, Anna Liisa oli upea näytelmä ja musiikki myös! Mulle jäi soimaan tuo "Kaikki ilo" kipale päähän. Mutta onneksi löysin sen täältä. :D Kyllä teatteri on upea elämys kaikenkaikkiaan! :)

    VastaaPoista
  3. Juuri tässä yksi päivä mietin, että miten hyvä tää olikaan ja kuuntelin noita biisejä. Kiva jo tästä on ollut iloa muillekin :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...