lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vappumunkkeja ja simaa


Koska eräässä nimeltämainitsemattomassa entisessä työpaikassa sai paistaa munkkeja ympäri vuoden, jäivät vappumunkitkin monena vuonna tekemättä. Tänä vuonna tuntui, että aika olisi taas kypsä munkkirasvan kärylle :).

Omia suosikkejani ovat rahkamunkit, joten niitä siis pyörittelemään. Mielestäni rahkamunkeista tulee paljon mehukkaampia kuin tavallisesta pullataikinasta tehdyistä.

Sima on tehty tutulla ja turvallisella ohjeella, joka löytyy fariinisokeripussin kyljestä. Oikein hauskaa vappua kaikille!

Rahkamunkit

2 dl maitoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
50 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 rkl Dr. Oetker Vaniljasokeria
50 g voita sulatettuna
9 dl vehnäjauhoja
Rypsiöljyä tai kookosrasvaa paistamiseen

Kuumenna maito lähes kiehuvaksi. Sekoita siihen maitorahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Lisää seokseen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma.

Vatkaa taikinaan aluksi pieni määrä jauhoja yleiskoneella tai käsin. Lisää sen jälkeen voimakkaasti sekoittaen vuoroin voita ja vehnäjauhoja. Jatka kunnes taikina irtoilee kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja.

Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta pieniä pyöreitä munkkeja, ja anna niiden kohota noin 15 minuuttia liinan alla.

Kaada öljy korkeareunaiseen kattilaan tai pataan. Kuumenna rasva kuumaksi (n. 180 astetta, lämpötilaa on kätevä seurata digitaalisella paistomittarilla). Rasva on riittävän kuumaa, kun pieni taikina pala alkaa heti poreilla ja nousee öljyn pinnalle. Paista munkit öljyssä molemmin puolin. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi ne.

2 kommenttia:

  1. Jee, me pistäydyimme tänään tässä "munkkipaikassa" syömässä ja hyvältä ruoat maistui! Ei jaksanut enää kotona syödä munkkeja. =) Perinnesimaa on kyllä tullut hörpittyä.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa vaan uudestaan. En tosin lupaa, että munkkeja on aina tarjolla, mutta jotain muuta varmasti :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...