sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Liikkuvia linnoja ja rönsyileviä taloja

Olen taas eksynyt kirjaston nuortenkirjaosastolle. Diana Wynne Jonesin Liikkuva linna on ollut lukulistalla jo monta vuotta. Ja kun sen kirjastosta vihdoin muistin etsiä, nappasin samalla mukaan myös samaan fantasiamaailmaan sijoittuvat Leijuvan linnan ja Rönsyilevän talon.

 

Liikkuvassa linnassa kerrotaan vanhaksi naiseksi taiotusta Sophie Hatterista ja velho Howlista. Leijuvassa linnassa ilkeä dzinni sieppaa Abdullan rakastaman prinsessa Kuunsirpinkukan. Abdulla päättää pelastaa rakkaansa apunaan nukkavieru lentävä matto ja oikukas pullonhenki. Kolmannessa osassa Charmain Baker muuttaa isosetä Williamin magiaa pursuilevaan taloon ja joutuu puolivahingossa valtakunnan salaisuuden jäljille.

Kirjat eivät ole siis suoranaisia jatko-osia toisilleen. Jokaisella kirjalla on omat päähenkilönsä, ja jokainen kirja sijoittuu eri fantasiamaailman maahan. Velho Howl ja Sophie seikkailevat kuitenkin myös kahdessa jälkimmäisessä kirjassa.

Välillä Diana Wynne Jonesin rakentama maailma tuntuu niin mutkikkaalta, että alussa luutuneiden aivojeni piti pysähtyä järkeilemään magian käänteitä ja maiden maantieteellisiä sijainteja. Mitä pidemmälle kirjasarjaa luin, sitä enemmän maailma alkoi kiehtoa ja imaista mukaansa.

Howl sanoi: "Minusta meidän pitäisi elää elämämme onnellisina loppuun asti", ja Sophiesta tuntui, että Howl oli aivan tosissaan. Hän tiesi, että elämän eläminen onnellisena loppuun asti olisi Howlin kanssa koko lailla vaiheikkaampaa kuin satujen perusteella saattoi kuvitella, mutta hän oli päättänyt yrittää parhaansa. "Siitä tulee varmasti sietämätöntä", Howl lisäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...