maanantai 28. tammikuuta 2013

Mantelikeksit ja niistä jalostettu jälkiruoka

Onpas jouluinen kuva, mutta menköön nyt... En viitsinyt leikata amaryllista pois, kun se on niin kauniin punainen :).


Tämä bloggari tuntee nyt itsensä todella aktiiviseksi ja ajan hermoilla olevaksi. Tämäkin postaus on roikkunut puolivalmiina melkein kuukauden, kuten ylläolevasta amarylliksesta ehkä voi päätellä. Mistähän voisi ostaa vähän energiaa ja jotain juttua, jonka avulla saisi aikaiseksi asioita? Siskollekin on pitänyt soittaa jo viikko, mutta muistan sen joka ilta vasta liian myöhään.

Leivoin jouluna (onko siitä oikeasti jo yli kuukausi?) mantelikeksejä. Uudenvuodenaattona ne jalostuivat mantelitiramisuksi. Eipä tuo taida paljon oikeaa tiramisua muistuttaa, mutta minusta tällaiset annosmaljoihin koottavat pikajälkkärit ovat oivallisia: näyttäviä ja helppoja kasata siitä, mitä kaapissa on. Amaretto on ihanaa, joten sitä tuli kaadettua sekä kekseihin että jälkkäreihin.

Amarettokeksit

340 g mantelijauhetta (halutessasi voit laittaa osan rouheena tai lastuina, minä jouduin korvaamaan osan vehnäjauhoillakin, kun ei ollut talossa tarpeeksi manteleita)
340 g sokeria
4 valkuaista
30 ml amarettolikööriä

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja mantelit varovasti sekoittaen. Lisää joukkoon amarettolikööri ja sekoita tasaiseksi.

Ota taikinasta leivinpaperille teelusikalla nokareita. Keksit leviävät uunissa, joten jätä niiden väliin tilaa. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kullanruskeita. Älä paista liikaa, sillä kekseistä tulee helposti kuivia.



Mantelitiramisu 
(noin 6:lle)

mantelikeksejä
n. 1 dl appelsiinimehua
2 dl kermaa
1 prk mascarponejuustoa
2 - 3 rkl sokeria (tai maun mukaan)
1 rkl amarettoa (tai maun mukaan)

Koristeeksi: mantelikeksimuruja ja suklaalastuja

Murenna jälkiruokakulhojen tai lasien pohjalle mantelikeksejä. Kostuta ne appelsiinimehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita amaretto mascarponejuuston joukkoon, jotta juusto notkistuu hieman, ja lisää sitten kermavaahto. Lisää sokeria maun mukaan. Annostele kerma-mascarponevaahto maljoihin keksimurujen päälle. Peitä kulhot kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi.


--

Tämä oli muuten näköjään blogin 300. postaus. Todellakin hassua miten nopeasti aika menee, juurihan minä vasta aloitin.

4 kommenttia:

  1. Kiitokset mantelikeksien ohjeesta! Samankaltaisia keksejä löysin joskus kaupasta ja olivat tosi hyviä (+ kaupan päälle gluteenittomia), mutta sen jälkeen en ole kyseisiä keksejä löytänyt enää mistään. Täytyykin kokeilla leipoa itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä. Minä rakasta amarettoa, mutta sen voi tietenkin jättää pois, jos siitä ei pidä. Eikä kannata missään nimessä paistaa liikaa, keksit saavat jäädä ainakin minusta sellaisiksi vähän sitkeiksi. Toivottavasti lopputuloksesta tulee toivomasi kaltainen :).

      Poista
  2. Onnittelut postausrajapyykistä ;)

    Hmm... Minä ja amaretto emme ole oikein ystäviä, mutta varsinkin tuo tiramisu näyttää herkulliselta! Kröhöm, meillä on edelleen jouluhyasintti olohuoneessa, tosin kukkavarret on poistettu. Ehkä yritän ajatuksen voimalla saada sen kukkimaan uudelleen ja levittämään huumaavaa tuoksuaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ja amaretto kyllä ollaan ystäviä :). Mutta jos siitä ei tykkää, niin voihan koittaa vastaavanlaista vaikka ihan perinteisesti kahvilla maustamalla. Tai jollain muulla liköörillä kuin amaretolla... Jos totta puhutaan, niin on tuo amarylliskin edelleen meillä olohuoneessa, ja siihen on itse asiassa juuri puhkeamassa uusia kukkia :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...