keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Kaakkoisaasiahenkistä häränniskaa ja nuudeli-cashewpähkinäsalaattia

Meillä uusi vuosi aloitettiin samalla tavalla kuin vanha päätettiin - syömällä. Syömiseen tuli noin puolen tunnin tauko siinä keskiyön paikkeilla, kun piti lähteä ulos vesisateeseen ihailemaan raketteja ja polttamaan tähtisadetikkuja. Tällaisella tiheästi asutulla alueella ei kyllä paljon tarvitse omia raketteja ostaa, kun naapurit olivat hankkineet toinen toistaan hienompia ilotulitteita.

Mutta takaisin siihen ruokaan. Mies oli saanut töistä joskus puolen kilon palan häränniskaa, joka odotti pakastimessa oikeaa hetkeä. Olin jo pitkään halunnut kokeilla ylikypsän häränniskan valmistamista, joten maanantaiaamuna päätin, että oikea hetki on nyt.

Internetin syövereissä Kaneliposki-blogissa törmäsin kaakkoisaasiahenkisen possunniskan reseptiin. Sen kaveriksi oli tehty cashewpähkinäsalaattia. Halusin salaatista vähän ruokaisamman, joten lisäsin omaan versiooni nuudeleita. Sekä lihasta että salaatista tuli todella hyvää, vaikka itse sanonkin :).


Possunniskan ohje tuntui sopivan myös häränniskalle mainiosti. Jouduin vähän soveltamaan varsinkin haudutusliemen ohjetta, kun ihan kaikkia aineita ei löytynyt kaapista. Mutta ei kai se niin tarkkaa ole, vaikka esimerkiksi käyttämäni teriyaki-kastike taitaa olla enemmän japanilaista kuin kaakkoisaasialaista... Rennosti vain sitä mitä kaapissa on. Alla kuitenkin Kaneliposki-blogista löytynyt ohje ja suluissa muokkaukset, joita siihen tein. (En jaksanut enää uppopaistaa lihaa lopuksi, kuten alkuperäisessä ohjeessa tehtiin. Vilkaiskaa tähän ohjeistus halutessanne tuolta Kaneliposki-blogista, linkki yllä.)

Kaakkoisaasiahenkistä häränniskaa 

500 - 600 g häränniskaa

Haudutusliemi:
1 l vettä
4 dl vähäsuolaista soijakastiketta (laitoin vajaan desilitran soijakastiketta ja vajaat kaksi desilitraa teriyaki-kastiketta)
1 dl osterikastiketta  (laitoin thai-kalakastiketta)
½ dl makeaa soijakastiketta eli ketjap manista (tämän jätin pois)
1 dl ruokosokeria
3 valkosipulin kynttä kuorittuna ja hieman murskattuna
5 cm tuoretta inkivääriä kuorittuna ja muutamaksi palaksi paloiteltuna (laitoin reilun teelusikallisen inkiväärijauhetta)
1 kanelitanko
4 tähtianista (laitoin reilun teelusikallisen kiinalaista viismaustetta, jossa on myös tähtianista)

Karamellisoitu kastike:
1 ¼ dl haudutuslientä
½ dl vettä
200 g ruokosokeria

Mittaa kaikki haudutusliemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi. Lisää lihapala kokonaisena liemeen ja anna sen hautua noin neljä tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Nosta ylikypsä liha varoen liemestä esim. lautaselle jäähtymään. Nosta huoneenlämpöiseksi jäähtynyt liha jääkaappiin.

Siivilöi liemi ja jäähdytä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa. Jääkaappijäähdytys on tarpeen, jotta lihasta irronnut rasva jähmettyy ja sen voi kuoria liemen pinnalta ennen kastikkeen valmistusta. Jatka ruoan valmistusta muutaman tunnin päästä tai seuraavana päivänä, kun liha ja liemi ovat jäähtyneet kylmiksi.

Valmista karamellisoitu kastike. Mittaa pienee kattilaan haudutusliemi, vesi ja sokeri. (Jos olet käyttänyt haudutusliemessä teriyaki-kastiketta, älä laita sokeria ihan näin paljon, koska teriyaki-kastikkeessä on mielestäni jo valmiiksi vähäsen sokeria.) Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut. Kuumenna seosta edelleen kunnes sokeri karamellisoituu hieman. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se paksuuntuu siirappimaiseksi.

Revi häränniska paloiksi haarukalla ja laita ne tarjoiluastiaan. Kaada päälle kastike. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla. Tarjoile heti tai jäähdytä ja tarjoile kylmänä, niin kuin minä tein.


Liha ei näytä kuvassa mitenkään superhoukuttelevalta, mikä johtuu osittain siitä, että muistin kuvaamisen vasta, kun puolet oli jo syöty. Mutta uskokaa, että erittäin hyvää se oli :).

Nuudeli-cashewpähkinäsalaatti

200 g cashew-pähkinöitä
2 salottisipulia ohueksi viipaloituna
1 rasia kirsikkatomaatteja puolitettuna
reilu nippu ruohosipulia silputtuna
1 sitruunaruohon pehmeä keskiosa pieneksi silputtuna
2 varsisellerin vartta viipaloituna
reilusti korianteria hienonnettuna
½ pieni, tulinen chili hienonnettuna

1 pkt lasinuudelia (100 g)

Kastike:
2 rkl limetin mehua
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 tl palmu- tai ruokosokeria

Paahda cashewpähkinöitä kuumalla pannulla, kunnes niiden pinta on hieman paahtunut. Käsittele kasvikset huuhtomalla ja paloittelemalla ne ainesosaluettelossa mainitulla tavalla. Kumoa pähkinät kulhoon ja lisää joukkoon kaikki muut salaatin ainekset. Kypsennä lasinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita ne salaatin joukkoon. Sekoita kastikkeen aineet (kunnes sokeri on liuennut) ja valuta se salaatin päälle.

6 kommenttia:

  1. Nam, hyvältä näyttää tämä sinunkin versio! Salaattikin näyttää huippuherkulliselta! Täytyypä kurkata, mitä muuta kaunista ja maukasta blogistasi löytyy :)

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä vielä paremmalta kuin mitä puhuit. Täytynee laittaa tämä korvan taakse ja kytätä kaupassa häränniskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään tehtiin possunniskaa ja siitäkin tuli hyvää. Ohje luvassa myöhemmin :).

      Poista
  3. Hei! Löysin blogisi ja hetken mietittyäni tajusin, että sun täytyy olla mun miehen serkun tyttö (kai meni oikein). Ja me ollaan oltu samassa lukiossa :) Blogistasi löytyi ihania herkkuja ja käsitöitä! Hyvää uutta vuotta ja tervetuloa vierailemaan minunkin blogiini! :) -Maria- vaniljanvalkoista.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas hauskaa, että eksyit tänne. Hetki piti miettiä :). Juhalle terkkuja, ja varmasti tulen kurkistamaan blogiisi, taloprojekti varsinkin näyttää hurjan kiinnostavalta :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...