perjantai 14. tammikuuta 2011

Paperinarupallona luokses pompin

Olenko joskus sanonut, että paperinaru on minusta kiva materiaali? Ennen joulua paperinarusta, paperinauhasta, liimasta, vedestä ja ilmapalloista syntyi tällaisia paperinarupalloja. 1. Puhalla pyöreä ilmapallo. Ilmapallossa pitää olla niin paljon ilmaa, että se on kova.
2. Tee seos vesiliukoisesta liimasta ja vedestä (1:1).
3. Kastele aina reilu tukko paperinauhaa seoksessa ja ala kiertää sitä ilmapallon ympärille. Ensimmäiset kierrokset ovat vaikeimmat.
4. Kierrä välillä pallon ympärille myös paperinarua samalla tavalla ja lopuksi vielä uudestaan paperinauhaa.
5. Ripusta kuivumaan yöksi.
6. Puhkaise ilmapallo ja poista se paperinarupallon sisältä. 
 
Oma palloni on vaalenruskean harmahtava, ja se koristaa tällä hetkellä aulan kirjahyllyä. Äitin tekemästä luonnonvalkoisesta syntyi lampunvarjostin makuuhuoneeseen.

Äitillä paperinaruvillitys on jatkunut jo pidemmän aikaa. Edellisen joulun aikaan (vai oliko se jo sitä edellisen?) syntyi tällaisia valotauluja. Tänä jouluna syntyi valoputkia, harmi kun en huomannut niitä kuvata.
21 kommenttia:

 1. Tästä ei voi ku tykätä! Menee pakko kokeilla -listalle.
  /paula

  VastaaPoista
 2. Mitä liimaa tuossa kannattaa käyttää? vai liisteriä?

  VastaaPoista
 3. Käytin Kiillon liimaa, muistaakseni se oli tätä: http://www.sinelli.fi/product_details.php?p=7042. Liimaahan sitten kannattaa ohentaa vedellä (1 osa liimaa, 1 osa vettä), joten pääasia kai on, että se on vesiohenteista.

  Liiman ja veden seosta kannattaa tehdä esim. tyhjään jäätelörasiaan tai muuhun isoon rasiaan, jotta paperinarutukko on mahdollisimman helppo kastaa siinä. Liimaan kannattaa kastaa kerrallaan noin 3 metriä narua, siis sen verran kuin ehdit kieputtaa pallon ympärille ennen kuin liima kuivuu. Saa kysyä lisää, niin voin yrittää selostaa pallon tekemistä tarkemmin.

  VastaaPoista
 4. Heippa olet tehnyt todella hienoja p.narutöitä itse tein kanssa siitä monta mut pyöreiden pallojen löytäminen vaikeaa.Joulua odotellessa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Itse löysin noita isoja pyöreitä palloja Toys'R'Us-lelukaupasta. Mukavaa joudunodottelua myös sinne.

  VastaaPoista
 6. hei, kiitos kranssi ohjeesta ihana. ajattelin kokeilla tuollaista lampun varjostinta. minkälainen lamppuä/johto juttu sen pitäisi olla. leikataanko reikä lampulle lopuksi kun on kuivunut ja entä lampun kiinnitys?

  VastaaPoista
 7. Ostettiin kaupasta ihan sellainen normaali lampunkanta. Mun kanssani asuva sähkömies sanoo, että kannan pitää olla varustettu vedonpoistimella... Tätä kannattaa varmaan kysyä jostain alan liikkeestä, en osaa selittää mikä se on :). Kun tuollaista palloa tekee, siihen ilmapallon suuaukon ympärille jää pakostakin vähän aukkoa. Kun pallo oli kuivunut, suurensin aukkoa ympyränmuotoiseksi sen verran, että suuri energiansäästölamppu mahtuu siitä sisään. Sitten leikkasin valkoisesta joustavasta muovilevystä (Sinellistä) ympyränmuotoisen palan (aika reilusti isomman kuin varjostimessa oleva reikä). Halkaisin muoviympyrän säteenmitalta ja tein keskelle reiän lampun johdolle. Sitten lamppu kiinni katossa roikkuvaan kantaan ja ympyränmuotoinen muovilevy lampun johdon ympärille. Taivutin muovilevyä hieman lieriöksi, jotta se mahtui lampunvarjostimessa olevasta reiästä sisään. Kun se oli sisällä, vapautin sen takaisin muotoonsa, jolloin lampunvarjostin jäi ikään kuin lepäämään sen muovilevyn varassa.

  Toivottavasti tästä selityksestä sai jotain selkoa. Jos ei saanut, niin voin yrittää laittaa vaikka jossain vaihessa kuvan kiinnityssysteemistä :).

  VastaaPoista
 8. Hei,mahtavia toita. MIsta on tehty ne valotaulut ja mita ovat valoputket? Osaatko selittaa. Nyt rupes kiinnostamaan.Oon tuonut suomen matkalla paperinarua ja pitas saada siita tehtya jotain. terv. mamma ison meren takaa

  VastaaPoista
 9. Kuvissa olevat valotaulut on tehty samaan tapaan kuin pallot: veden ja liiman seoksessa kostutettu paperinarua on kiedottu tuollaisen puisen (rimoista tehdyn) taulukehyksen ympärille. Kun työ on kuivunut, taustapuoli leikataan pois ja sinne kiinnitetään valosarja. Valoputket tehtiin muistaakseni siten, että veden ja liiman seoksella kostutettua paperinarua kiedottiin halutun pituisen viemäriputken pätkän ympärille. Olikohan se niin, että viemäriputki piti ensin päällystää tuorekelmulla, jotta paperinaru ei kuivu siihen kiinni. Kun työ on kuivunut, viemäriputki poistetaan ja putken sisäpuolelle kiinnitetään valosarja. Enpä tiedä, osasinko tarpeeksi hyvin selostaa, kun en ole noita kumpaakaan itse kokeillut tehdä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos ohjeista. kylla tama tati taitaa lahtea viemariputkiostoksille ja kokeilen tuota. hauska nahda myyjien ilmeet kun pyydan three feet viemariputkea. Viela tuosta raameihin paperinarun kieputtaisesta, etta leikataan kehyksen taakse jaavat kuivuneet narut kokonaan pois ja lisataan valot? vai. siis edessa ja rimojen sivuilla vain narua?

  VastaaPoista
 11. Joo, ilmeet voivat kyllä olla näkemisen arvoiset :). Muistaakseni äiti oli tehnyt juuri noin kuin kuvailit, eli hän leikkasi takapuolelta irti nuo narut. Mutta hän kokeili myös niin, että hän leikkasi narut takapuolelta irti kokonaisena levynä ja ikään kuin painoi sen kehyksen sisään. Ja sitten valoja kiinnittäessään kiinnitti myös nuo levyt yhteen. Eli jos haluaa vähän tihemmän naruverkoston, ei taustalevyäkään kannata heittää pois. Tuossa sen irtileikkaamisessa on kuitenkin se idea, että ne valot saa nätisti sinne kehyksen sisään eivätkä ne pullota, vaikka valotaulun ripustaisi seinälle.

  Hirveän vaikea selittää. Jos haluat lisätietoa, laita mulle vaikka sähköpostia kaikkimitaosaan(a)gmail.com, niin voin laittaa kuvia :). Tuosta valoputkestakin mulla saattaa olla yksi kuva...

  VastaaPoista
 12. Heips.Ihania nuo paperinarutyöt.Itse olen tehnyt 3 valaisinta,pinkki,musta ja ruskea.Lukemattoman määrän erikokoisia palloja,kutonut seinävaatteen jonka pingoitin rimojen väliin ja tehnyt myös valotauluja.Valotaulun tein kieputtamalla narua kehysten ympäri,valot pujottelin sinne sisäpuolelle,en leikannut pois mitään.Valot ovat kauniisti siellä narujen välissä.Nyt olis tarkoitus tehdä oikein suuri valotaulu.Olen myös kutonut niitä paperinarukransseja,joihinkin olen laittanut valot sisälle.Nyt kaipailen uusia ideoita.Olen tehnyt työt siitä ohuemmasta narusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa ollut tuottelias. Itselläni on kanssa ollut mielessä kokeilla sellaista kudottua paperinarukranssia, muistaakseni joskus käsityömessuilla olen sellaista katsellut.

   Poista
 13. Hei! Minkälainen valosarja sisälle? Joku joka toimii paristoilla vai sähköjohdolla/muuntajalla oleva? Onko merkitystä? Minkä verrran n. suunnilleen tarvii palloon narua, sekä onko narunpaksuudella minkälainen merkitys. meneekö paksumpaa vähemmän vai enemmän kuin ohuempaa (Paperinaru 1,8mm 250g/470m tai Paperinaru 2,5mm 250g/140m) Anteeksi mahoton kysely :) Olisi mukava itselläkin kokeilla ja että osaisi tarvikkeita riittävästi hommta... Kiitos jos jaksaat vastata! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Kysellä saa tottakai, katsotaan osaanko vastata :). Tuon pallon sisällä on siis ihan tavallinen kattovalaisin. Noihin valotauluihin on puolestaan kiinnitetty langalla tavallinen muuntajallinen jouluvalosarja (sellainen missä on tosi pieniä lamppuja).

   Palloon menee paperinauhaa noin 50 metriä (eli esim. tätä http://poppanavakka.fi.suomalainenverkkokauppa.fi/kategoria/91/paperinauha-300-g-vyyhdet, saa muualta pienemmissäkin pakkauksissa). Paperinarua menee noin 30 metriä (eli esim. tätä http://poppanavakka.fi.suomalainenverkkokauppa.fi/kategoria/89/paperinaru-200-g-vyyhdet). Minä tein ensimmäisen palloni Tuulia Designin tällaisen tarvikepaketin avulla: http://www.tuuliadesign.fi/verkkokauppa/tarvikepaketit/varjostimet/?num=121543&upotusURI=/verkkokauppa/tarvikepaketit/varjostimet/&x123599=Select/Card. Paketissa on seikkaperäinen valokuvallinen ohjeistus ja tarvittava määrä naruja, ilmapallo ym. Ei ole maksettu mainos.

   Poista
 14. Ihanan täydellisiä paperinarupalloja. :) Itse olen kokeillut tuollaisia tehdä, mutta tuntuu, että lopuksi se liima jää naruun kiinni ja on ruman näköinen, eikä sitä saa kunnolla irti, kun teet noita paperinarupalloja käytätkö vähän liima-vesiseosta? Annatko sen kokonaan kunnolla kuivua kun tyhjennät pallon? En ole oikeen löytänyt syytä tuohon kun aina jää rumasti kuivunut liima palloon. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En mielestäni ole käyttänyt liima-vesiseosta mitenkään erityisen vähän ja olen antanut liiman kuivua täysin kuivaksi ennen kuin tyhjennän pallon... Kyllä minullakin sitä kuivunutta liimaa joskus vähän jää noihin väleihin, mutta sen saa myös aika kätevästi rapsuteltua pois. Pallo mukaan vaikka ulos, niin ei tule sotkuakaan rapsutellessa :).

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! :) Minä siis käytän tosi paljon liima-vesiseosta, ja kädet on myös aina ihan siinä, koska en meinaa saada sitä muuten kierrettyä hienosti, se lähtee siis sitten jostain kohti irti. Minulla on joka kerta käynyt näin, en tiedä johtuuko siitä että käytän paljon liima-vesiseosta. Mutta yksikään pallo ei ole onnistunut, juuri tuon kuivuneen liiman takia, ja mitä tiheempi sen enemmän kuivunutta liimaa. :/ Ja jos saan kysyä niin oletko tehnyt tuon isonkin ilmapalloon johon olet laittanut kelmua päälle? Kokeilin myös puhaltaa isompaa ilmapalloa ja en siitä pyöreetä saanut millään. :D

   Poista
  3. Minullakin kiertäminen on ollut aluksi vaikeaa, mutta sitten kun saa muutaman kierroksen tehtyä, niin yleensä se lähtee siitä menemään. Kyllä minullakin se paperinaru aivan täysin kostunut on siitä liima-vesiseoksesta. Isompi on tehty ilmapallon päälle, mutta kelmua on käyttänyt siinä välissä. Täysin pyöreitä isoja ilmapalloja olen löytänyt ainakin Toys R Us -lelukaupasta.

   Poista
  4. Joo olen myös laittanut kelmua pallon ja paperinarun väliin, mutta sitä en ymmärrä kun saan lopuksi vain sitten nyppiä niitä liimoja pois koska sitä on ihan liikaa :D, oletko puhkaissut ilmapallon vasta sitten kun se on ollut ihan täysin kuiva, vai niin että on ollut vähän märkä. Itse sain kyllä tosi hyvin pyöreitä pieniä palloja, mutta se vie heti fiiliksen kun näät että sitä liimaa ei oo siinä mitään vähää. :(

   Poista
  5. Joo, pallon olen poistanut vasta kun työ on ollut täysin kuiva. Tosi harmillinen tuo liimaongelma, valitettavasti minusta ei tainnut olla siihen hirveästi apua :(.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...