perjantai 30. toukokuuta 2014

Vähän jotain uutta raparperista: kinuskinen raparperipiirakka

Hei, mitä tapahtui toukokuulle? Kalenteri näyttää, että se on kohta ohi, vaikka just oli vappu. Raparperitkin oli äsken sellaisia maasta puskevia punaisia möykkyjä, ja kun seuraavan kerran katsoin, niissä oli metrinen varsi.

Tällä kertaa testaukseen pääsi itselleni uusi, kinuskikastiketta ja raparperia yhdistävä piirakkaresepti, joka löytyi Sitruunaruoho-blogista. Ja hyvää tuli!

Keräilin tähän myös muutamia muita blogissani julkaistuja raparperiohjeita, joista kaikki ovat saaneet keittiössäni kestosuosikin aseman. Jospa näistä olisi jollekin muullekin iloa, kun raparperit ovat nyt puutarhassa parhaimmillaan.

Vaniljainen raparperipiirakka
Raparperi-valkosuklaajuustokakku
Raparperikakku kookoksella
Raparperitiramisu
Raparperi-sitruunajuoma
Raparperi-mansikkamehu

Mukavaa viikonloppua kaikille ruudun sillä puolen. Minä alan nyt vapaapäivän kunniaksi siivota.



Kinuskinen raparperipiirakka

Pohja:

75 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa (tai maitoa)

Täyte:

4 - 5 normaalikokoista raparperin vartta palasina (saa olla reilusti raparperia)
2 dl kinuskikastiketta (1 prk)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa seosta samalla voimakkaasti. Sekoita jauhojen sekaan leivinjauhe. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan varovasti sekoittaen.

Levitä taikina voidellun ja jauhotetun piirasvuoan pohjalle (n. sentin, puolentoista kerros). (Itse painelin taikinaa jauhotetuin sormin hieman myös vuoan reunoille.) Käytä normaalia pyöreää piirasvuokaa tai pienempää suorakulmaista vuokaa. Pellillistä tästä ei kuitenkaan tule. Ripottele taikinan päälle raparperin palat ja valuta pinnalle tasaisesti kinuskikastike. Korkeareunaisempi vuoka on parempi, ettei kastike kuohu uunissa yli (jos vuoka on matalareunainen, kannattaa laittaa uunipelti vuoan alla).

Paista 200 asteessa 25 - 30 min tai kunnes piirakka on kauniisti pinnastaan ruskettunut.

2 kommenttia:

  1. Tätä raparperiohjetta täytyy kokeilla, kun raparperit ovat jo kasvaneet syötäviksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei maailman kaunein piirakka, mutta hyvää :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...