keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku


Glorian ruoka ja viini -lehden kansikuvat ovat viime aikoina tehonneet ainakin minuun hyvin. Edellisessä kannessa ollut savulohipannari pääsi heti toteutukseen, samoin kuin uusimman numeron kannesta löytyvä jäädytetty mansikka-pistaasikakku.

Tein kakun pakastemansikoista, koska niitä vielä aika paljon pakkasessa, ja hyvin kakku tuntui niistäkin onnistuvan. Survoin mansikat soseeksi jäisinä, koska sulattaminen ja uudelleen pakastaminen ei kai elintarvikkeiden kohdalla ole kovin suotavaa. (Poistuu hetkeksi googlettamaan: Martat sanovat, että sulaneet marjat voi pakastaa uudelleen, mutta ravintoarvot ja rakenne kärsivät.)

Pistaasien, mansikoiden ja täytteessä maistuvan sitruunan yhdistelmä oli maistuva, mutta ehkä vetoavinta kakussa on silti tuo leikkauspinta.

Meillä oli muuten sunnuntaina tätä kakkua nauttimassa niin mieleenpainuvia vieraita, että vieläkin nousee hymy huulille, kun katselen tuota kuvaa :).

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku

Mansikkasose:
8 dl mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa

Tuorejuustotäyte:
2 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kuorittuja pistaaseja
2 rkl juoksevaa hunajaa
(n. 2 dl tuoreita mansikoita, jätin nämä pois)

Pohja:
n. 9 savoiardikeksiä
1 1/2 dl täysmehutiivistettä (esim. punaherukka)

Koristeeksi:
kuorittuja pistaaseja
mansikoita

Soseuta mansikat tasaiseksi survokseksi. (Minä survoin mansikat sauvasekoittimella, kun ne olivat vielä jäässä. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 1,5 l) tuorekelmulla. Kaada hieman yli puolet mansikkasoseesta vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja laita pakastimeen noin viideksitoista minuutiksi.

Kuori sillä välin pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma, lisää joukkoon tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Rouhi pistaaseja hieman ja lisää ne täytteen joukkoon.

Kun mansikkasose on hieman jäätynyt, lusikoi tuorejuustotäyte vuokaan täplittäin. Täytä kolot lopulla mansikkasoseella. Halutessasi paina täytteeseen pestyjä tuoreita mansikoita tai mansikkalohkoja. Valuta samalla täytteen joukkoon hunajaa.

Kasta keksit molemmin puolin mehussa. Anna mehun imeytyä ja värjätä keksin pinta, mutta varo, että ne eivät vety liikaa ja hajoa. Paina keksit tuorejuustotäytteen päälle vierekkäin tiiviiksi pohjaksi. Vedä tuorekelmun reunat kakun suojaksi. Jäädytä pakastimessa vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota tuorekelmu. Anna kakun sulaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

5 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen jäädykekakku! Ja kivoja aineksia balsamiviinietikasta lähtien.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin viehätyin kakkuun jo reseptiä lukiessani. Lisäksi tuo tekotapa tuottaa aika näyttävän lopputuloksen.

      Poista
  2. Maistui ja niin... sukat on pesty, kiitos lainasta ;)

    VastaaPoista
  3. Hihi, mä en vielä ehtinyt tätä tehdä, mutta vetosi minuunkin heti kun lehteä selasin. Äitienpäiväksi viimeistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin :). Meinasin laittaakin, kun tästä postasin, että huhuu Minna, oletko jo testannut :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...