lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Minulla on ennakkoluuloja sellaisia kirjoja kohtaan, joilla on kaksi kirjoittajaa. En usko, että kaksi kirjoittajaa voi saada aikaan yhtenäisen lopputuloksen. Kirjeistä koostuvia kirjoja kohtaan minulla vasta ennakkoluuloja onkin. Minun kokemukseni mukaan kirjeet kirjoissa ovat yleensä tylsiä ja täynnä pohdiskelua olemassaolosta.

Onneksi on ystäviä, joilla tuollaisia ennakkoluuloja ei ole ja jotka työntävät käteeni välillä sellaisiakin kirjoja, joita itse en tulisi ikinä valinneeksi.


Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville koostuu kirjailijatar Juliet Ashtonin kirjeenvaihdosta. Toinen maailmansota on juuri päättynyt. Juliet kiertää kirjan alussa ympäri maata tuoreimman kirjansa lukutilaisuuksissa. Julietille kirjoittaa muun muassa hänen kustantajansa ja hyvä ystävänsä Sidney Stark ja tämän sisko Sophie.

Eräänä päivänä Juliet saa kirjeen Dawseylta, tuntemattomalta mieheltä Kanaalisaarilta. Siitä alkaa tiivis kirjeenvaihto, jonka kautta Juliet saa kuulla monia tarinoita Guernseyn saaresta ja sen omalaatuisista asukkaista.
Nimeni on Dawsey Adams ja asun maatilallani St. Martinin kunnassa Guernseyllä. Tiedän teistä, koska minulla on teille taannoin kuulunut kirja Elian valitut esseet, jonka kirjoittajan oikea nimi oli Charles Lamb. Teidän nimenne ja osoitteenne oli kirjoitettu etukannen sisäpintaan. 
Guernsey oli sodan aikana saksalaisten miehittämä. Saksalaisia hämätäkseen asukkaat tulivat sattumalta perustaneeksi lukupiirin. Juliet alkaa kirjoittaa artikkelia saarelaisten kokemuksista ja pyytää Dawseyn lisäksi muitakin lukupiiriläisiä kirjoittamaan itselleen. Lopulta Juliet matkustaa itse saarelle.

Ahmin kirjan muutamassa päivässä. Kirjeet olivat hauskoja, koskettavia ja mukaansatempaavia. Kirjan vahvuus oli siinä, että henkilöhahmot olivat toisistaan poikkeavia, mikä teki myös kirjeistä kiinnostavia. Vaikka kirjassa käsiteltiin vakaviakin aiheita, se oli kuitenkin aika kevyttä luettavaa ja lopuksi jäi hyvä mieli.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...