sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Sitruuna-valkosuklaafudge

Lisää jouluisia karkkeja.


Joka vuosi epäonnistun perinteisen toffeen keitossa, sillä toffeeseos ei ikinä jähmety kunnolla. Ja joka vuosi silti optimistisesti yritän uudelleen. Tänä vuonna yllätys oli suuri, kun toffee onnistui ja vieläpä erittäin hyvin.

Salaisuus piili ehkä siinä, että ohjeessa käskettiin kuumentaa toffeeseosta, kunnes sen lämpötila on 122°C. Kaivoin siis digitaalisen paistomittarin laatikosta ja annoin seoksen kiehua ja kiehua ja kiehua. Hommaa helpotti se, että nyt oli kerrankin joku tavoite, mitä kohti pyrkiä. Yleensä toffeen keitossa on ollut se ongelma, etten ole oikein tiennyt, millaista sen seoksen pitäisi olla, jotta se sitten myös jähmettyisi.

Sitruuna-valkosuklaafudge

1 ½ dl hienoa sokeria
1 ½ dl kuohukermaa
1 dl vaaleaa siirappia
½ tl suolaa
50 g voita
100 g valkoista suklaata
1 sitruuna

Sekoita sokeri, kerma, siirappi ja suola paksupohjaisessa kattilassa. Kiehauta ja keitä ilman kantta, kunnes seos on valmista. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän kuluu noin 15-20 minuuttia, minä keitin omaani ainakin 45 minuuttia. Älä siis huolestu, jos vartin jälkeen ei ole vielä valmista. Jatka sitkeästi keittämistä. Voit testata, onko seos valmista kaatamalla teelusikallisen taikinaa kylmään veteen. Jos seoksesta pystyy pyörittämään sormissa kiinteän ja kovan pallon, se on valmista. Tai sitten voit mitata seoksen lämpötilan paistomittarilla. Fudge on valmista, kun seoksen lämpötila on 122°C. Omalla kohdallani tämä jälkimmäinen keino ainakin toimi. Aika vaihtelee myös sen mukaan, kuinka suuri kattila on. Muista joka tapauksessa sekoittaa fudgeseosta usein.

Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman. Leikkaa voi kuutioiksi ja lisää se seokseen. Hienonna suklaa ja raasta sitruunan kuori. Lisää myös suklaa ja sitruunan raastettu kuori kattilaan ja sekoita fudgetaikina varovasti tasaiseksi massaksi. Mikäli haluat voimakkaan sitruunan maun, voit puristaa joukkoon myös hieman sitruunan mehua. Kaada seos vuokaan (kooltaan noin 15x20 cm) tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä. Älä leikkaa fudgea paloiksi ennen kuin se on täysin jähmettynyt. Säilytä jääkaapissa.

Ohje Arla Ingmanilta.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli niin taivaallisen hyvää ja suussasulavaa, että ei kauaa kaapissa vanhentunut...piti tosissaan pitää puolensa, että ehti apajille. Nam! Ja kiitos taas... :)
    -Ellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, joku luulee pian että sä olet joku maksettu kehuja. Mutta kiitos!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...